Sokongan Landing Page SEO

Pada zaman dahulu, Pagerank adalah penanda aras bagi halaman web. Sekarang dengan pelbagai ranking antaranya DA = Domain Authority & PA = Page Authority juga menjadi rujukan. Kebiasaanya untuk Adwords atau SEO kita hanya optimize halaman utama e.g www.wahdah.my dan jika ada keyword yang ingin di rank di Google, semua keyword akan diletakkan di halaman utama.

Cara ini dikenali sebagai keyword stuffing menyebabkan Google memandang serong perbuatan ini. Ada beberapa teknik yang saya gunakan di #newWahdah sebagai contoh jika saya ingin optimize keyword

  1. car rental kuala lumpur
  2. car rental kl
  3. kereta sewa kuala lumpur
  4. kereta sewa kl

saya boleh buat beberapa sub page

e.g

www.wahdah.my/car-rental-kuala-lumpur
www.wahdah.my/kereta-sewa-kuala-lumpur
www.wahdah.my/car-rental-kl
www.wahdah.my/kereta-sewa-kl

Proses ini adalah time consuming bagi marketer / SEO untuk membuat optimization bagi setiap halaman web.

Jika SEO / Digital Marketer ada skill programming atau bekerjasama dengan rapat dengan programmer, sebenarnya kebanyakan framework terbaharu menyokong localize landing page. Sebagai contoh di #newWahdah kami menggunakan ini untuk masalah di atas

  1. https://www.wahdah.my/en/cars/kuala-lumpur
  2. https://www.wahdah.my/ms/cars/kuala-lumpur

Kedua-dua web ini secara automatik akan menggunakan bahasa yang berlainan iaitu English & Bahasa Melayu dan keyword serta form akan terisi secara automatik lokasi Kuala Lumpur di dalam ruangan carian. Tajuk page seperti Page Heading,  Title & description boleh di customize kepada halaman web tersebut.

Car rental in Kuala Lumpur dalam Bahasa Melayu
Car Rental in Kuala Lumpur dalam Bahasa Inggeris

Kami masih lagi menyiapkan terjemahan bahasa Melayu, tetapi secara kasarnya, jika siap, halaman web Melayu akan menunjukkan keyword Melayu untuk kereta sewa Kuala Lumpur dan Inggeris menunjukan keyword Inggeris tentang Car Rental Kuala Lumpur.

Bukan sahaja teknik ini adalah ‘mesra enjin carian’ , ia juga adalah mesra pelanggan dengan menyebabkan halaman web ini lebih relevan dengan keyword yang mereka klik dari Adwords atau hasil carian Google.