Dimulakan dengan design

Saya adalah orang yang visual, dan walau pun dalam diri adalah programmer, tetapi apabila saya memulakan proses berfikir, saya akan bermula dengan design.

Sebagai contoh saya ada melihat website travel ada mengeluarkan popup seperti 5 people where eyeing on this property

Saya berfikir bagaimana untuk menggunakan konsep yang sama di wahdah.my

1 . Mencari external solution

Saya ada melihat www.useproof.com untuk digunakan di website. Melihat footer verified by Proof menyebabkan saya kurang gembira mengiklan website mereka dan juga membayar 29 usd / bulan

2. Mencari solusi yang paling gempak

Menggunakan websocket dan HTML5 atau javascript notification yang lain merasakan feature ini mungkin belum perlu  satu solusi yang betul ‘high  end’.Jadi langkah pertama disebabkan malas berfikir, saya menggunakan notifyjs.com untuk menghasilkan apa output yang saya fikir menarik tanpa memikirkan apakah backend yang akan digunakan.

dengan code

boleh menghasilkan alert/ notification seperti

Tak menarik bukan ? Jadi terus job ini diserahkan kepada designer untuk dihasilkan seperti yang dikehendaki


Menarik bukan ? Tetapi ini adalah hasil dari NotifyJS dan designer kemaskini dan hantar notifikasi secara manual

Dengan klik butang, notify.js di atas, notifikasi akan keluar.  Sekarang dari segi etika data ini perlu betul dan bukan notifikasi palsu tanpa ada data di belakang. Jadi sama ada notifikasi realtime atau kita mengunakan AJAX secara berkala untuk menerima update terkini kepada pelanggan.

Infrastruktur notifikasi realtime adalah kompleks dan saya belum bersedia untuk melabur masa. Jadi sama ada menggunakan infrastruktur luar seperti Pusher https://pusher.com/tutorials/realtime-notifications  atau menggunakan AJAX secara berkala.

Keputusannya ?  saya akan eksperimen dengan AJAX secara berkala kerana beban trafik untuk halaman web Wahdah tidak seberat Lazada dan menggunakan AJAX adalah lebih logik kerana hasil yang sama dengan masa yang lebih sedikit 😀 .

Jadi tunggu sedikit masa lagi, anda akan lihat notifikasi ketika pelanggan cari kereta mereka di Wahdah.  Diharapkan bagaimana proses saya design feature baharu di Wahdah membantu anda sedikit sebanyak.