Cover Location dan Fencing

Sistem Wahdah dibangunkan atas dasar hyper lokal. Harga kereta berbeza mengikut kawasan dan juga beberapa syarat berbeza mengikut kawasan.
Johor mungkin ada harga yang setting 1. Pay Later dibenarkan2. Tiada deposit atau harga deposit yang berbeza3. Hujung minggu harga berbeza
Dan pelbagai lagi ciri-ciri menggunakan konsep Cover Location. Namun salah satu feature yang kami belum enablekan adalah Fencing.
Sebelum ini apabila user cari di kawasan yang kami tidak serve, kereta masih keluar untuk di sewa. Feature fencing membolehkah kami kawal adakah kawasan tersebut adalah kawasan servis kami.


Contoh yang mudah.

  • Johor – JB – ya- Kota Tinggi, Pengerang, Batu Pahat – tidak- Muar – Melaka HQ yang cover
  • Kota Kinabalu- Perlu di pulang kereta di dalam kawasan dan tidak boleh dipulangkan di Sandakan.

Jadi Feature fencing membolehkan kami kawal kawasan servis kami. Jika anda lihat Food Panda, Grab menggunakan konsep ini bagi menandakan kawasan servis kami.

Kami menggunakan feature Google Map user editable shapes https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/examples/user-editable-shapes untuk mendapatkan feature ini.

Map yang di edit kawasan untuk setiap cover location akan di simpan di dalam database menggunakan MySQL Spatial function https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/spatial-analysis-functions.html dan di simpan dalam format polygon.

Beberapa function MySQL seperti ST_Within https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/spatial-relation-functions-object-shapes.html#function_st-within digunakan untuk mencari adakah lokasi (longitude & latitude) yang dibekalkan oleh pengguna ada dalam kawasan fencing (polygon).

Kami baru lancarkan feature ini di wahdah.my / wahdah.sg